Aktuell utställning i galleriet
22156
page-template-default,page,page-id-22156,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Efter ett längre uppehåll på grund av coronapandemin planerar nu Galleri Magnifik att åter presentera en utställning. Naturligtvis måste detta ske mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens restriktioner för möten mellan människor, att hålla avstånd till varandra och att högst 50 personer vistas samtidigt i ett rum. Detta borde vi kunna genomföra tack vare att vårt galleri erbjuder en stor lokal och att vi ser till att inte fler än 50 personer vistas där samtidigt.

Utställningen öppnas lördagen den tredje oktober och konstnärsparet Lena Ekman och Ulf Flenberg från Nyköping kommer att visa exempel på sitt skapande. Utställningen heter ”Rörelse och Form” och består av akvareller samt skulpturer av insekter utförda i en glasteknik. Utställningen pågår till och med söndagen den första november.  

Lena Ekman är yrkesverksam konstnär sedan drygt 20 år tillbaka och har bakom sig många utställningar i både Sverige och utlandet. Hon målar bilder huvudsakligen i akvarellteknik och vill skildra och gestalta, inte i första hand avbilda, och inte vara övertydlig. Färg och form får ersätta detaljer. Med detta intresse passar just akvarellmåleriet bra. Hon vill också visa rörelse på olika sätt i sina bilder. Dansare och fjärilars flykt är återkommande motiv. Rörelse är ett universellt språk som talar till oss alla. Ofta gestaltas människor som är på väg någonstans, ibland i tropiska miljöer. Just de tropiska miljöerna knyter samman hennes och maken Ulf Flenbergs konstnärskap. Ulf Flenberg söker sig ofta till tropikerna för inspiration i sitt skapande av insektsskulpturer av glas. Resor till tropiska länder har Lena och Ulf genomfört tillsammans och här har också Lena fått inspiration för sitt måleri i både olja och akvarell.

Ulf Flenberg är sedan många år amatörentomolog med särskilt intresse för fjärilar och skalbaggar.  Han har fångats av skalbaggars färg och form, de är som levande skulpturer. Ofta kan de vara så små att de är svåra att upptäcka i naturen. Därför har Ulf tekniker för att förstora dem för att kunna förmedla den mångfald av former och mönster som finns i denna mikrovärld, en förstoring som kan vara upp till 10-15 gånger. Materialet som används i framställningen av en skalbagge heter Bullseyeglas, som finns i många färger och med olika egenskaper. Bitar av glas skärs ut, läggs och formas till en skalbagge på en glasskiva. Denna smälts sedan i en ugn och blir till en homogen skiva. Själva kroppen tillverkas i ett keramiskt material och skivan läggs på kroppen som sedan behandlas ännu en gång i ugn i lägre temperatur. Sist monteras skulpturerna på stenar av granit.

Både Lena Ekman och Ulf Flenberg har tidigare ställt ut i Galleri Magnifik. De kommer att vara närvarande under öppningen av utställningen och berätta om sitt skapande. Nu hälsar vi alla varmt välkomna till deras nya utställning under lite andra förutsättningar än de vanliga.

Utställningen börjar inte med något invigningstal kl 13 utan vår önskan och strävan är att våra besökare ska komma vid olika tider på öppningsdagen mellan kl 13-15 då våra utställare finns med i Galleriet.

Utställningen pågår till och med söndagen den 1 november.

Gallerigruppen/Elisabeth Ahlstrand