Studiecirkel hösten 2020

Studiecirkel hösten 2020

Litteraturförslag

Att mötas! Att samtala! Att se och höra varandra! Det kan väl inte, det får väl inte vara en utopi, eller hur! Därför kommer här en inbjudan till en studiecirkel i höst. Varannan torsdag eftermiddag med start kl 14. I Linköpings Missionskyrka ”finns många rum”… En del av dem är ganska stora. Jag tänker att en grupp om 8 personer kan sitta ”coronasäkert”.

Litteratur? Här följer 4 förslag. Vilken bok vill du helst läsa? Det förslag som får flest röster tar vi.

Ledare: Bernt Åkerblad

Anmälan: till Bernt Åkerblad, telefon 0702-242426 eller bernt.akerblad@telia.com senast 10 september.

Studieförbund: Bilda

Ylva Eggehorn: Rötter och krona

I 2020 års fastebok tar poeten och författaren Ylva Eggehorn oss med på en fastevandring under träden – både träd som hon mött i verkliga livet och träd som hon har läst om.I Bibeln är träden den genomgående djupa andrastämman som låter oss förstå att människan inte är ensam i Guds skapelse. Genom poesi och prosa förmedlar Ylva Eggehorn trädens hoppfulla budskap: sörj ordentligt så att det blir plats för något nytt, spara på krafterna så att du kan rusta dig och ladda om, sluta jaga näring där den inte finns, gå på djupet så att du kan växa. Du kan återfå dina rötter, din krona. I slutet av boken finns Sensus samtalsguide Samtal fortsätter – nycklar till goda samtal.

Joel Halldorf: gud: Jakten

Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land, men sökandet efter det heliga finns som en under- ström också i det sekulära.

I Gud: Jakten undersöker teologen Joel Halldorf de religiösa dimensionerna av vår samtid – i såväl politik och konsumtion som religion och radikalisering. Han placerar sekulära fenomen sida vid sida med religiösa rörelser som amerikansk kristen höger, islam, pingstväckelse och Knutbyförsamlingen och menar att det inte är så stor skillnad på det religiösa och sekulära som vi ofta antar. När människor påstår att de avgudar en kändis eller att fotboll är deras religion, är det bara slentrianmässiga uttryck eller menar de faktiskt vad de säger? Alla drabbas vi då och då av existentiell svindel, och vi söker svar på eviga frågor som: Vem är jag, vad är meningen – och finns det något som är värt att kalla heligt?

Den här boken, formulerad på ett underhållande elegant och vackert språk, belyser flera viktiga aspekter av vår samtid. Halldorf och jag är oense om en hel del, men eniga om att verklig existentiell reflektion är en förutsättning för att se det vackra och förunderliga i att vara människa.
Christer Sturmark

Peter Halldorf: Därför sörjer jorden

Vad är en rimlig kristen hållning när klimatet skenar och jorden far illa? I Därför sörjer jorden går Peter Halldorf i dialog med dagens forskare som talar om ett ödesval mellan »försummelsens väg« och »omsorgens väg«. Boken är ett bidrag till samtalet om den teologiska vision kyrkan behöver vara förankrad i när hon svarar och handlar i den kris som just nu överskuggar allt annat i vår värld. En röd tråd i boken är spänningen mellan de två bibliska utsagorna »himmel och jord ska förgå« och »efter hans löfte väntar vi en ny him-

mel och en ny jord där rättfärdighet bor«. Hur ska de förstås i förhållande till varandra?

Därför sörjer jorden är framför allt en bok som räcker oss ett språk för hoppet. Den

anknyter till Peter Halldorfs bok Alla himlens fåglar har flytt från 2017.

Anita Goldman: Jerusalem och jag

Anita Goldman skriver i boken: “Jag gifte mig i Jerusalem, jag fick två barn här, jag hade ett hus i Staden och en trädgård, jag lärde mig hebreiska och i Jerusalem har jag skrivit ett flertal böcker. Men jag har aldrig skrivit om Jerusalem, för hur skriver man om världens mest omskrivna stad?” Jerusalem är staden som sägs vara helig. Men hur kan en stad vara helig? Vem vågar ställa frågan? Och hur blir svaret? Jerusalem är den eviga fredens stad, men så kluven mellan palestinier och israeler, mellan religiösa och sekulära. Jerusalem är de stora berättelsernas stad, men i denna bok fokuseras på den enskilda människans liv och värdighet, mitt bland minnesmärken och myter.

I en förtätad blandning av självbiografi och essä tecknar Anita Goldman ett annorlunda porträtt av Staden femtio år efter sexdagarskriget. Jerusalem & Jag är en kärleksförklaring till hebreiskan, till dess poeter, profeter och författare, till dess kvinnliga röster.

Anita Goldman (född 1953) är en av våra främsta författare och journalister, och har i många år skildrat israeliskt samhällsliv och israelisk kultur, med betoning på kvinnans ställning i ett mansdominerat samhälle, i böcker som Våra bibliska mödrar (1988) och Stenarnas döttrar (1991). Hon hade stor framgång med Om jag så måste resa till Los Alamos (2009), som i dokumentärromanens form berättar om den grupp av forskare i New Mexico som hade till uppgift att skapa en atombomb under andra världskriget.